Mačak, znanost, Lunar i Nord Produkt apeliraju: Peri ruke!

31/05/2021

Malo drugačiji podsjetnik na naviku koja ubija omraženi virus – u Nord Produktu smo pokrenuli mini kampanju kojom podsjećamo na važnost pranja ruku, naročito u vrijeme pandemije. Ruku pomoći u toj je akciji dao i Slaven Kosanović Lunar, jedan od vodećih grafitera i predstavnika street arta u Hrvatskoj. Naime, ubuduće će vas iz Nord salona u robnoj kući Ambienta (Novi Zagreb) gledati Lunarov mačak koji pere ruke i poziva vas da učinite isto. Što više puta! Jer tako se ubija omraženi virus covid-19.

 

 

Svjedočimo priličnom otporu dijela populacije koja, kako se čini, ne razumije tako jednostavne stvari kao što su obzir prema drugima, prvenstveno imunološki slabijima. Pomislio sam kako je možda bilo kakva kompliciranija komunikacija zapravo uzaludna. Da sad ne ulazim u detalje o nošenju maski, inače prilično uobičajenoj pojavi u svakom mnogoljudnijem gradu, jedna od bitnih preporuka u suzbijanju zaraze je često pranje ruku. Sveli smo poruku na elementarno, slično upozorenju roditelja malom djetetu kojem tumači što je dobro za njega, a što nije. U svijetlu nemilih dogadaja vezanih za pandemiju upit Nord Produkta za intervencijom u salonu mi se učinio kao dobra prilika za poslati jednu od tih jednostavnih poruka kroz debelog mačka koji pere ruke…“, govori Lunar čiji je prepoznatljivi lik mačka privlačio pažnju već dok je nastajao.

Zašto smo se odlučili na ovu akciju? Odgovor je jednostavan: imamo veliki, uočljiv izlog koji može privući pažnju, a zašto onda u njega ne staviti nešto zabavno, moderno, drugačije i ono što nosi korisnu poruku..?

 

 

U zemljama engleskog govornog područja pranje ruku nazivaju i „uradi sam“ vakcinacijom ili „uradi sam“ cjepivom. Taj jednostavan postupak traži samo sapun, nešto tekuće vode i 20-tak sekundi vremena. Manje je poznato kako je dobrobit pranja ruku uočio tek u 19. stoljeću jedan liječnik u bečkoj bolnici za porode i ženske bolesti. Danas je to standardan protokol koji liječnici ponavljaju u svojoj praksi beskonačan broj puta.

Vakcinacija i pranje ruku najvažnije su medicinske spoznaje, ako zbrajamo količinu spašenih života. Govorimo o milijunima svake godine. Budući da mi u Nord Produktu ne možemo proizvoditi cjepivo, ali smo dobri u proizvodnji kupaonskog namještaja i slavina, onda barem možemo zagovarati pranje ruku iz naših kupaonica. Vjerujemo kako nam je svima dosta covida-19 i zašto mu ne bismo stali na kraj ispod naše slavine uz pomoć dostupne tekućine i pločice sapuna..?”, poručujemo iz Nord Produkta.